– Haven är livsviktiga. De förser oss med hälften av syret som vi andas. Vartannat andetag som vi tar, kommer ifrån haven, säger Annelie Pompe. För henne är det en självklarhet att ge tillbaka till naturen, bland annat som ambassadör för WWF, The Perfect World Foundation och Håll Sverige Rent.
Kärleken till havet och naturen väcktes redan under uppväxten på Västkusten. Innan hon kunde simma började Annelie med fridykning. Hon ville hänga med sin pappa som fridykt hela livet. Annelie har alltid velat vara så nära naturen som möjligt, vilket har lett till världsrekord i fridykning, toppbestigning av Mount Everest och många andra äventyr. Det var även det som förde henne till att köpa en 20 kvadrttatmeters husbåt, som hon sedan varsamt renoverat och numera bor på.
–Jag älskar att vara omgiven av havet och vakna till klucket av vågorna. Jag följer årstiderna, ljuset, fåglarna och växterna. Men det är ingenting för den som gillar bekvämligheter, skrattar hon. Hon får skrapa havstulpaner på skrovet med jämna mellanrum eftersom hon valt en miljövänlig bottenfärg, och hämtar vatten i dunkar. Belysningen drivs av solceller och hon har en förbränningstoalett – allt för att leva så miljövänligt och hållbart som möjligt. En liten boyta minimerar också konsumtionen eftersom det krävs så få prylar. Konsumtion är ju en stor miljöbov som vi alla känner till, säger Annelie.
Vad händer under ytan?
Fridykning är det som lett henne till att engagera sig i frågor som rör haven. Annelie har tillbringat massor med tid under ytan och sett med egna ögon hur övergödning och överfiske påverkar Östersjön. Annelie berättar att Östersjön är ett av jordens mest förorenade hav med omfattande läckage av övergödande ämnen som kväve och fosfor. Utsläppen kommer från jordbruk, reningsverk, enskilda avlopp, trafik och industrier. Även om utsläppen från land har minskat, så måste det sjunka ytterligare för att stoppa algblomningar, syrebrist och bottendöd. Hon har också varit med och plockat upp spöknät som driver omkring och dödar fisk i onödan, ibland i flera år. När Annelie snorklar ser hon mycket av den marina nedskräpningen, där plast står för största andelen. Samtidigt säger hon att pandemin varit positiv för hav och natur, eftersom fler deltagit i strandstädningar och haft mer tid att vara i naturen.
Rent vatten och levande hav bidrar till en större artrikedom, menar hon.
Lyfta upp problemet till ytan
Annelie vill se hårdare åtgärder och restriktioner kring Östersjön i form av halverade utsläpp, begränsningar i båttrafik och att fiskekvoterna är rimliga. Hon menar att det har varit positivt för vattenmiljön med det tillfälliga stoppet för torskfiske i Östersjön. Efter en resa till det marina reservatet Raja Ampat i Indonesien, som ofta benämns ”det sista paradiset” har hon sett vad lagstiftning kan åstadkomma. Korallreven är fulla av liv, trots att Indonesien efter Kina är världens största förorenare av plastskräp i havet. Resan gjorde henne övertygad om att hårdare reglering och marina reservat även skulle kunna fungera i Sverige.
Med kärlek till naturen
–För att vi ska orka bry oss om klimatet måste vi känna kärleken till naturen. Det som är bra för den är även bra för oss. Det kan handla om små meningsfulla saker som att njuta av naturen och samtidigt plocka upp skräp som man hittar. Eller rådfråga Fiskguiden från WWF för information om miljövänliga köp av fisk och skaldjur. Men skippa klimatångesten för det skapar ingen förändring, säger Annelie.
Utnyttja havet till att paddla kajak och SUP, snorkla, vandra eller segla. Om du har en våtdräkt kan du vara ute i alla väder och vagga i takt med vågorna. Det är meditativt. Vi måste se fördelarna med ett rent hav för oss och vår planet. Framför allt ska vi njuta mer av naturen, avslutar hon.