För den prisbelönte film- och fotojournalisten, undervattensfilmaren och föreläsaren Joakim Odelberg är ett starkt engagemang för världens hav en självklarhet. Han har under årens lopp producerat flera uppmärksammade filmer och fotoutställningar om hotade arter och naturområden i världen. Joakim Odelberg brinner för att öka människors kunskap om betydelsen av att återställa och bibehålla den biologiska balansen i såväl Östersjön som i alla andra hav runtom i världen.
Joakim Odelbergs passion för havet tog sin början redan under barndomsåren. Han är uppvuxen i Ljungskile på västkusten i en familj som spenderade somrarna ute på havet i sin gamla träsnipa.
–Jag blev tidigt fascinerad av det liv som finns i våra hav: krabbor, musslor, fiskar och mycket annat. Jag fick min första dykmask redan som treåring och älskade att studera livet under ytan. Dykning har varit en viktig del av mitt liv sedan jag som tioåring tog mitt första dykcertifikat, säger han.
Prisbelönta filmer och fotoutställningar
En dykutflykt i Sydostasien kom att få en avgörande betydelse i Joakim Odelbergs liv. Efter ett magiskt dyk då han för första gången såg en jättemanta valde en av deltagarna på dykexpeditionen att kasta en tom ölburk i havet.
–Att förorena havet direkt efter ett dyk kändes otroligt respektlöst. Jag blev självklart frustrerad, men händelsen gjorde också att jag bestämde mig för att börja göra vad jag kan för att bidra till att rädda och förändra människors attityd till världens hav, säger han.
Joakim Odelberg har sedan dess gjort flera prisbelönta dokumentärfilmer och fotoutställningar om tillståndet i världens hav. Fokus har bland annat varit på effekten av de enorma mängder plastskräp som finns i haven samt problematiken med spökgarn, kvarglömda fiskeredskap i havet som riskerar att skada miljön, fiskebeståndet och djurlivet.
Filmen ”Spöken i Östersjön” blev enormt uppmärksammad och fick upp många människors ögon för spökfiskeproblematiken. Han har även producerat en fotoutställning om marint skräp som visats i FN-skrapan i New York.
Ökar medvetenheten utan pekpinnar
–Med mina bilder och filmer vill jag visa det vackra och storslagna på såväl land som i havet, påminna om vikten av att fortsätta värna om våra gemensamma naturresurser samt sätta fokus på problem och utmaningar som berör vår natur. Jag vill öka medvetenheten utan att för den sakens skull komma med några pekpinnar. Ytterligare en ambition är att visa på de möjligheter som finns att faktiskt förändra situationen och bidra till Östersjöns framtid, säger Joakim, som tidigare har varit programledare för SVT:s ”Mitt i naturen”.
70 procent av världens yta är täckt av hav. Hela planeten och varje enskild människa är beroende av tillgången till friska hav, även i framtiden. Joakim Odelberg betonar vikten av att inte rubba havens komplexa ekosystem.
–Våra havsmiljöer är en levande organism som behöver tusentals arter för att överleva, från småskaliga växtplankton till stora valar. Växtplankton absorberar exempelvis 40 procent av all koldioxid som produceras på vår planet, vilket är superhäftigt. I Östersjön lever vi i mångt och mycket med konsekvenserna av ett alltför storskaligt torskfiske. Nu pågår försök som ska återställa torskbeståndet. På grund av en katastrofal fiskeripolitik så har man kollapsat torskfisket i Östersjön. Dessvärre pågår för närvarande en utfiskning även av sillbeståndet som måste stoppas innan sillen går samma öde till mötes, säger Joakim Odelberg. Om politikerna bestämmer sig för att pausa fisket eller åtminstone sänka fångstkvoterna rejält i ett par år så ger vi arter som sillen en välbehövlig chans att återhämta sig.