Kanske tänker du ”det spelar ingen roll vad jag gör, jag kan inte påverka” och då är jag här för att säga ”jo, det kan du”.
Kanske har du också hört att vi svenskar lever och konsumerar som om vi hade 4,2 jordklot, och att 1,5 graders-gränsen i Parisavtalet som rör jordens medeltemperatur bara är några år ifrån oss om vi fortsätter som vi gör.
Mer hållbara investeringar
Vi har alla nämligen en konsumentmakt: vi kan till exempel påverka företagen till mer hållbara investeringar och inköp endast genom att fråga efter schysstare alternativ. Butiker vill sälja det som konsumenter vill ha. Så om du vill göra en insats utan att det behöver kosta dig en krona, gör det till en vana att fråga om det finns ett bättre alternativ varje gång du köper något.
Ju större urvalet blir, ju lättare blir det för oss konsumenter att hitta bättre alternativ. Det ska inte bara vara lätt att göra rätt, det ska också vara svårt att göra fel.
Kanske GOTS-märkta textilier, möbler av återvunnet material eller hygienartiklar märkta med ”Svanen”. Du behöver inte köpa det, för bara genom att ställa frågan uppmärksammar du säljaren på att det finns en efterfrågan på hållbarare alternativ. Och efterfrågan styr, som bekant, urvalet. Ju större urvalet blir, ju lättare blir det för oss konsumenter att hitta bättre alternativ. Det ska inte bara vara lätt att göra rätt, det ska också vara svårt att göra fel. Att konsumera medvetet behöver inte vara drastiskt eller betyda att du aldrig mer får köpa något nyproducerat. I essensen handlar det om att eftersträva reflektion – snarare än perfektion. Att inför ett köp verkligen fundera på ”behöver jag verkligen det här?” och om svaret är ”ja”, fråga ”kan jag införskaffa det på ett schysstare sätt?”.
Det handlar om att börja någonstans. Föreningen Medveten Konsumtion finns till för att många vill göra bättre val, men vet inte alltid hur. Så här är 5 medvetna tips på hur du kan bidra i din vardag:
1. Minska köttkonsumtionen
Visste du att köttindustrin står för 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser, och att Sveriges köttkonsumtion har fördubblats på 30 år? Genom att minska eller helt utesluta köttet (särskilt nötkött) minskar du matens klimatpåverkan.
2. Köp mer second hand
Textilindustrin är en av världens största industrier, och dessutom den näst smutsigaste efter oljeindustrin. För att tillverka en t-shirt behövs uppemot 7000 liter vatten – det är 15 fyllda badkar. Det går också åt 1 kg kemikalier. När du köper second hand, vintage eller återbrukat sparar du på 97 procent av den energi som skulle ha gått åt för att göra nya kläder. Ett plus är att det är roligt att hitta något unikt!
3. Låna, byt, hyr
Jordens resurser tog slut rekordtidigt förra året, redan den 1 augusti inträffade ”Overshoot Day” som räknar ut mänsklighetens ekologiska fotavtryck. Därför är det extra viktigt att hushålla med naturresurser och ta tillvara på de prylar som redan finns. Hyr ut det som du inte använder dagligen och tjäna en slant samtidigt, byt med vänner, familj och kollegor och låna i så stor utsträckning som möjligt. Eller prenumerera på barnkläder som de ändå växer ur snabbt, och få nya storlekar hemskickat löpande.
4. Använd förnybar el & investera grönt
Knappt hälften av Sveriges energi kommer från fossila bränslen. Genom att ställa om till förnybar energi är du med och bidrar till minskade växthusgasutsläpp som just nu är ett stort hot mot vår planet. Välj ett försäkrings- eller elbolag som har Naturskyddsföreningens märkning ”Bra Miljöval”, samt ta reda på hur du kan investera dina pensionspengar grönt.
5. Minska dina flygresor
Internationella flygningar har fördubblats de senaste 15 åren – och just dessa står för 90 procent av svenskarnas flygningar. Om du ska flyga – undvik mellanlandningar. Flyg hellre mer sällan och stanna borta längre. Eller ännu hellre: flyg inte alls. Välj resmål som ligger närmre så att du kan ta dig dit på annat sätt. Gör val som för dig – i din vardag – är hållbara i längden så att dina nya gröna vanor faktiskt håller. Vi är många som vill förändra, och tillsammans kan vi det. Att sträva efter att leva på det enda jordklotet vi faktiskt har, istället för på de andra tre. Vill du veta mer så kika in på medvetenkonsumtion.se.