David Appelgren driver Facebooksidan Matfusket – en sida av och för konsumenter om oegentligheter inom livsmedelsindustrin. Själv odlar han sin egen mat och önskar att fler gjorde det samma. Det tror han skulle minska matsvinnet och få oss att sätta ett högre värde det vi stoppar i oss.
– Idag är vi så långt borta från respekten för mat som man kan komma. Vi behöver ha en närmre relation till det vi äter.
David Appelgren bor i ett torp vid Omberg i Östergötland tillsammans med sin fru Liga. De brukar några hektar jord och säljer ekologiska grönsaker och produkter i sin egen gårdsbutik. Allt började i samband med att han startade Facebooksidan Matfusket för några år sedan. Idag har sidan nästan 150 000 följare och har blivit en maktfaktor att räkna med i debatten om fusket i matbranschen.
Relationsmat
– Sidan blev en tankeställare även för mig. Jag ville leva som jag lärde. Det är så mycket fusk med maten vi äter så jag kom på att det bästa är att odla själv. Nu odlar vi de flesta grönskaer här där vi bor och det vi inte producerar själva köper vi från ekologiska bönder i närheten, säger David Appelgren.
Han pratar om ”reltionsmat”. Med det menar han att vi behöver ha en närmre relation till de livsmedel vi äter.
– Man får mer respekt för maten när man känner producenten eller när man odlat maten själv.
En ökad respekt och förståelse hur mat blir till skulle också minska matsvinnet menar David Appelgren.
Börja odla i liten skala
– Vi måste inse att planeten är ändlig. Idag kasseras hälften av maten. När nya leveranser kommer in i affärerna slängs den gamla fast det inte är något fel på den. Det håller inte i längden. Vi måste ta ansvar för vår konsumtion. Idag har vi ju kommit så långt bort från respekten för mat som man kan komma.
David Appelgren menar att det finns fler fördelar med att vara självförsörjande.
– Låg självförsörjningsgrad gör oss sårbara. Det kan hända saker som gör att vi behöver vara självförsörjande. I andra länder är det vanligt med stadsodlingar och det borde vi bli bättre på här i Sverige.
Det handlar inte om att alla ska bli självförsörjande på en gång. Man kan göra det enkelt för sig och börja i liten skala.