Vi har alla investerat i ett samhällsystem och ett sätt att leva som nu utmanas av ekosystemen. Ju större investering desto svårare är det att ställa om. Men vi har inget val längre. Årets miljöhjälte Pella Thiel berättar varför.
Ekologen Pella Thiel har tillsammans med Greta Thunberg och Magnus Carlson utsetts av Världsnaturfonden WWF till Årets miljöhjälte 2019 för sitt arbete för biologisk mångfald.
– Det var framförallt mitt arbete för naturens rättigheter och en internationell lagstiftning mot storskalig miljöförstöring som uppmärksammades. Det har gjort att de frågorna har fått större synlighet. Jag som person är inte så viktig i detta sammanhang, det är frågorna som behöver synas, understryker Pella.
Många plattformar
Pella har de senaste åren framförallt jobbat med en omställning av samhället så att människor kan må bra i samspel med naturen.
– Alla är viktiga för omställningen. Det finns många olika sätt att engagera sig på, från att bidra med pengar till att bygga upp lokala odlingssystem. Det är viktigt att det finns möjlighet för människor att engagera sig för ett hållbart samhälle.
Några av de sammanhang Pella är inblandad i är Rädda Regnskog, Naturens Rättigheter och Omställningsnätverket, en gräsrotsrörelse för lokalt välmående och resiliens.
Kontakt med naturen
Pella menar att vi människor länge har levt i ett samhällssystem där vi uppfattar oss som separata från naturen. Naturen har betraktats som en resurs som vi kan bruka som vi vill. De flesta av oss lever så att vi inte ser var vår mat, vatten och andra behov kommer ifrån. Det har lett till att vi oavsiktligt bidrar till miljöförstöring.
– De senaste 100 åren har vi haft tillgång till fossila bränslen som har gjort oss väldigt starka, vi har helt enkelt haft kraft att omvandla naturen i stor skala. Det som händer nu är att vi börjar förstå konsekvenserna i form av katastrofala klimatförändringar och en systematisk nedbrytning av ekosystemen. Det måste vi ändra på nu.
För Pella är det viktigt att skapa och stärka en kontakt med naturen. De kan vara så enkelt som att sitta under ett träd en kvart om dagen. Som bonus bidrar detta positivt till hälsan, minskar stress och stärker kreativitet.
– En av de viktigaste frågorna är att förstå att allt som vi behöver kommer från naturen. Om inte vi som personer har en kontakt med naturen så tror jag att det är svårt för samhället att ha det.
Våra pengar investeras desktruktivit
Pella betonar hur vi alla påverkar världen med våra val, och att det innebär en stor möjlighet när vi inser att vi behöver ställa om.
– En stor del av våra pengar investeras i rent destruktiva verksamheter såsom utvinning av fossila bränslen och skogsskövling utan att vi vill det. Där kan vi alla vara lite mer medvetna.
Vad investerar du i? Kan du skifta dina köpbeslut och vad du lägger pengar på så att du stärker naturen istället för tvärtom? Vad jobbar dina sparpengar med när du sover? Kan du ge dem bättre uppdrag? Hur kan du bidra till ett levande landskap med dina dagliga inköp genom att exempelvis välja ekologiskt?
En omställning krävs
Forskarna världen över varnar att vi står inför en kollaps. Det är dags att inse att vi är en del av naturen och börjar agera efter det. Vi kan inte välja om vi vill ställa om eller inte, vi kommer att behöva göra det. Men vi kan välja hur vi gör det. Varje enskild persons insats är viktig.
– Om inte du så vem? Det är upp till oss, på det sätt vi vill och kan delta. Vi har knappt börjat än!