Skip to main content
Home » HBTQ » Saga Becker brinner för HBTQ-frågor
HBTQ

Saga Becker brinner för HBTQ-frågor

Foto: Jimmy Håkansson

Skådespelaren Saga Becker, som slog igenom på allvar och belönades med en Guldbagge för sin roll i filmen ”Nånting måste gå sönder”, brinner för att öka samhällets kunskap om HBTQ-frågor.

När Saga Becker vann guldbaggen för bästa kvinnliga huvudroll på Guldbaggegalan 2015 var hon den första transperson som någonsin belönats med en guldbagge.

– Min uppväxt präglades av utanförskapskänslor, självskadebeteende, ätstörningar och ett ständigt sökande efter en egen identitet. Jag mådde mycket dåligt eftersom jag aldrig fick det stöd jag som transperson behövde från min omgivning. Min uppväxt lärde mig att aldrig ta något för givet. En av de främsta anledningarna till mitt engagemang kring HBTQ-frågor är att HBTQ-ungdomar som växer upp nu ska slippa vara med om samma jobbiga upplevelser som mig, säger Saga Becker.

Den prisbelönta filmrollen i ”Nånting måste gå sönder” blev på många sätt vändningen i Saga Beckes liv. Den fick henne att sluta med sitt destruktiva beteende och istället våga vara stolt för den hon är.

Vill öka transpersoners synlighet i samhället
Saga

Hon är ambassadör för organisationen Suicide zero och Pegasus, en plattform för unga hbtq-personer som har erfarenheter av att sälja sex. Suicide zero verkar för att minska den psykiska ohälsan bland unga, en fråga Saga Becker brinner starkt för. Hon får dagligen mail från människor som tackar henne för att hon lyfter fram och diskuterar HBTQ-frågor ibland annat media.

– Jag vill bidra till att öka transpersoners synlighet i samhället, både genom föreläsningar, i media och på film. När jag växte upp syntes inga transpersoner i media och om de syntes framställdes de på ett orealistiskt sätt. Det vill jag bidra till att förändra. Det känns som ett stort ansvar, men det är också ett viktigt uppdrag, säger Saga Becker.

Viktigt att öka medvetenheten i sjukvården

Hon vill bidra till att öka sjukvårdens och skolhälsovårdens kompetens kring HBTQ-frågor och ser gärna att fler skolor får besök av HBTQ-personer som kan dela med sig av sina erfarenheter.

– I sjukvården är det inte ovanligt att HBTQ-personer blir ifrågasatta eller att personalen inte tror på det personen har att berätta. De är jätteviktigt att HBTQ-personer får ett bra bemötande och den hjälp de förtjänar i sjukvården. Psykisk ohälsa är mycket vanligt, i synnerhet bland transpersoner. Där kan sjukvården spela en viktig roll, säger Saga Becker.

Next article