Michel Issa har gått från ett blivande liv som munk till att bli en stjärna på den svenska entreprenörshimlen. För honom handlar entreprenörskap om att föra människor närmare varandra, om att skapa en större gemenskap i samhället och att göra skillnad i människors liv.
Att Michel Issa skulle bli entreprenör var långt ifrån en självklarhet. Under tio års tid förberedde han sig för ett liv som munk med fyra år på kloster och sex års teologistudier i England. Men så småningom kom han fram till att han skulle kunna åstadkomma mer i civilsamhället än innanför klostermurarna.
Det var dock inte helt lätt för Michel Issa att hitta rätt väg till framgång i det civila samhället. Under de första åren var han arbetslös och när han startade kursgården Kenoro Camp blev den första tiden tuff. Men han vägrade att ge upp och idag driver han flera företag.
Entrepenörskap och socialt engagemang
Michel Issas entreprenörskap har ända från början gått hand i hand med det sociala engagemanget – att föra människor närmare varandra, skapa större gemenskap i samhället och göra skillnad i människors liv. Han är bland annat grundare och ordförande för en internationell välgörenhetsorganisation som finns i 12 olika länder och som byggt flera barnhem och sjukhem, ambassadör för Hungerprojektet och styrelseledamot i BRIS.
– En av mina starkaste drivkrafter som entreprenör är att tjäna pengar, och jag tycker inte att det är något fel i det. Men om detta vore min primära drivkraft så är risken att jag skulle bli deprimerad och girig. Därför är min primära drivkraft att göra något jag tror på och som ger mig glädje och mening med livet, vilket jag känner med allt jag gör idag. Jag tror helt enkelt på att om man kan göra gott, så ska man också göra gott, säger han.
Sverige visar sig från sin bästa sida
Och att det kan behöva göras gott bevisas inte minst just nu under coronapandemin som drabbat Sverige. Michel Issa tycker att det svenska samhället visat sig vara bra på att ställa upp när det verkligen behövs.
– Jag själv är ju bara en liten del av detta, det finns tusentals människor som gör fantastiska saker som att dela ut matlådor till sjukvårdspersonal, handla åt de som inte kan lämna hemmet, tillverka skyddsutrustning och rycka in där det behövs inom sjukvården. Jag tycker Sverige visar sig från sin bästa sida just nu.
Vill skapa möjligheter för arbetslösa
Just denna vår har Michel Issa också startat något han kallar för sin största sociala investering när han tagit över en helt renoverad lokal på cirka 200 kvadratmeter i Norrköping. Lokalen kommer att innehålla allt från kontor och konferensrum till spelrum, cafeteria, undervisningssal och bibliotek.
– Lokalen kommer att vara öppen och gratis för alla som vill bli entreprenörer eller som bara vill ta chansen att förverkliga sin dröm. Arbetslösa ska få möjligheten att hitta jobbet de brinner för och mår bra av och jag kommer även att starta ett affärsnätverk. Det här är ett extra sätt att ge tillbaka till samhället som har hjälpt mig mycket, säger han.
En annan aktuell fråga där civilsamhället agerat är rörelsen Black Life Matters. Michel Issa har själv erfarenhet av att rasismen finns även i Sverige.
– Min syster är gift med en man från Nigeria och även från folk i min egen bekantskapskrets har jag fått en del nedsättande kommentarer. Så för mig är det självklart att ge mitt stöd till den här rörelsen. En del kritiserar den för att det skulle vara en sorts omvänd rasism och det är klart att det finns många andra grupper som är utsatta men jag tycker det är helt rätt just nu att fokusera på rasismen mot svarta.
De som vill göra gott ska finnas på alla plattformar
Ett viktigt verktyg för Michel Issas engagemang är sociala medier, något han en gång fick upp ögonen för när en yngre släkting började följa dokusåpan Paradise Hotel.
– Jag märkte att deltagarna där, och många andra liknande personer, hade väldigt många följare och därmed också ett stort inflytande. Inget fel i det, men jag började funder på om de verkligen var lämpliga förebilder så jag gick själv all in på sociala medier för att sprida mina tankar och idéer. Idag finns det väldigt stora möjligheter att sprida rasism och fake news så det är viktigt att vi som vill göra gott också finns på plats på alla plattformar, säger han.
För den som känner sig inspirerad av Michel Issa och hans samhällsengagemang har han enklast tänkbara tips: sätt igång!
– Vi har ofta en tendens att krångla till saker och tänka efter för mycket. Mitt tips är att börja kolla runt på sociala medier och se vad som verkar intressant att engagera sig i, och sedan kontakta den som ligger bakom initiativet, mig eller någon annan. Det är helt enkelt bara att sätta igång!
Faktaruta
Namn: Michel Issa
Ålder: 33 år
Gör: Entreprenör och samhällsförändrare.
Kul att veta:
Medlem i Sveriges ledande unga entreprenörer.
Styrelseledamot i BRIS.
Jurymedlem i juryn som utser årets affärsnätverkare.
Initiativtagare till bland annat World Aid Active.
Ambassadör för Hungerprojektet.
Kan kommunicera flytande på fyra olika språk; svenska, engelska, arabiska och syriska.