Skip to main content
Home » Ideellt Engagemang » Danny Lam: ”En negativ kommentar biter mer än tio kärleksfulla”
Ideellt Engagemang

Danny Lam: ”En negativ kommentar biter mer än tio kärleksfulla”

Foto: Szilvia Nagy

För snart tre år sedan bestämde sig Danny Lam för att öppna Instagramkontot TNKVRT. Kontot uppmärksammar alla typer av förtryck och har närmare 58 000 följare, framförallt ungdomar. Danny Lam har själv utsatts för både rasism och näthat. Under året har han belönats för sitt ideella projekt genom Teskedsorden och priset Årets mångfaldsinspiratör.

Danny Lam ville till en början uppmärksamma rasism och andra typer av förtryck genom att publicera en bok. Tillsammans med ytterligare tio eldsjälar som hade funnit varandra på nätet kom de överens om att genomföra projektet.

– Vi ville skriva en bok för personer helt utan förkunskaper i ämnet. Den skulle vara lättläst med illustrationer och berättelser från verkliga livet.

Men projektet blev krångligt eftersom alla inblandade bodde på olika platser i Sverige. Dessutom var det svårt att hitta tid eftersom deltagarna hade boken som ett sidoprojekt utöver arbete eller studier.

– Till slut valde vi att lägga projektet på is. Det var då jag bestämde mig för att öppna upp Instagramkontot TNKVRT, Tänkvärt, istället. Det var lättare att sköta eftersom jag kunde göra det på egen hand.

En svart pojke som Lucia

Kontot fångade snabbt mångas intresse. Efter redan ett halvår hade det 10 000 följare. Idag följer närmare 58 000 personer, framförallt ungdomar, TNKVRT.

– Ju yngre mina följare är desto bättre. Det är dem jag vill påverka med mina inlägg. Det är en generation som inte läser papperstidningar men däremot följer sociala medier. Via mitt konto kan de få en sammanfattning av viktiga nyheter.

Ett exempel på ett av de första inlägg Danny Lam valde att lägga upp var Åhléns kritiserade reklamkampanj år 2016.

– Kampanjen lyfte fram en svart pojke som Lucia vilket ledde till många rasistiska kommentarer. För mig visade det på en dubbelmoral. Det ställs krav på att invandrare ska anpassa sig till samhällets normer, värderingar och traditioner. Men när de gör det blir det ändå fel.

Danny Lam
Danny Lam vågar lyfta obekväma frågor och ställer olika typer av förtryck mot väggen rejält via sitt Instagramkonto – en viktig inspiration för ungdomar. Foto: Szilvia Nagy

”Varför äter du hund?”

På sitt interaktiva konto väljer Danny Lam att lyfta fram varierande teman så som bisexualitet, hedersförtryck och psykisk ohälsa. Just psykisk ohälsa är något han tycker är extra viktigt att uppmärksamma eftersom det ofta går han i hand med andra förtryck. På kontot samsas Danny Lams inlägg och tankar med andra personers berättelser och erfarenheter av förtryck. Att bli utsatt för förutfattade meningar är också något Danny Lam själv, utifrån sina asiatiska anletsdrag, har varit med om.

– När jag arbetade som lärarvikarie fick jag frågor från barnen om varför jag åt hund. De tog med sig ätpinnar till lektionen och spelade musik med asiatiskt ursprung. Sådant hade de inte gjort om jag hade haft ett europeiskt utseende.

15 000 personer i protest

Danny Lam är noggrann med att hålla näthat och personangrepp borta från sitt konto. Under åren har han fått rensa ut en hel del. De värsta angreppen dök upp i samband  med att han kritiserade Alexander Bards medverkan i programmet Talang-juryn.

– Det kändes inte rätt att Bard som uttalar sig så kränkande på Twitter får så mycket utrymme i ett TV-program. Därför valde jag samla ihop en protestlista mot hans medverkan. Jag fick ihop 15 000 röster.

Står stark trots näthat

Protestlistan ledde till en storm av arga kommentarer från Bard och hans följare och Danny Lam tvingades att stänga ner TNKVRT. Men en vecka senare var kontot återigen på plats. Något som har drivit Danny Lam att fortsätta sitt ideella projekt är priset Årets mångfaldsinspiratör utdelat av E.ON och Teskedsorden som Danny Lam mottog under Bokmässan 2018.

– Det är så lätt att ta åt sig av hatet. En negativ kommentar biter mer än tio kärleksfulla åsikter. Men priserna gav mig ett officiellt erkännande på att mitt projekt uppskattas. Då är det lättare att ignorera näthatet.

Next article